keskiviikko 28. syyskuuta 2011

”Suomen nuoriso näyttää jakautuneen selkeästi kahtia. Toinen puoli äänestää eduskuntavaaleissa, toinen ei. Toinen puoli on jossain määrin kiinnostunut politiikasta, toinen ei. Toinen puoli keskustelee vaaleista toisten ihmisten kanssa, toinen ei. Toinen puoli joko on mukana erilaisten kansalaisjärjestöjen toiminnassa tai ainakin heillä on sidos niihin. Toisella puolella tätä sidosta ei ole.”

Näin kertoo nuorisotoimenjohtaja Lasse Siurala äänioikeus.fi-svun julkaisussa "Miksi nuorten kiinnostus politiikasta kasvaa, muttei äänestysinto". Nuoret eivät siis ehkä ole ryhmänä kokonaan täysin passiivinen, mutta aktiivisuus ei jakaudu heidän kesken tasan. Poliittiset kysymykset koetaan kaukaisiksi ja politiikka itsessään peliksi. Miten politiikkaa voitaisiin tuoda kansalaisia, ja varsinkin nuoria, lähemmäksi?

Ensi viikon Äänenmurroksessa keskustellaan nuorison poliittisesta passiivisuudesta sekä nuorten keinoista vaikuttaa poliittisella areenalla. Usein poliittinen vaikuttaminen mielletään äänestämiseksi vaaleissa, mutta mitä muita keinoja on tarjolla? Jos ei ole nuorisopuolueen jäsen tai kansanedustaja, miten voi ajaa itselleen tärkeää asiaa yhteiskunnassa?


Kuva: Petter Nissinen

lauantai 24. syyskuuta 2011

Se alkoi 20.9.2011! Kuuntele audio Moreenin sivuilta.

Aihe: Lähi- ja luomuruoka.
Vieraat: kaupunkiviljelijä Reetta Salminen ja Joona Luostarinen, yksi Shasa-smootilan perustajista.

Lähi- ja luomuruoka tuntuvat puhuttavan etenkin nuoria kouluttautuneita ihmisiä. Ne nähdään oleelliseksi osaksi kestävää kehitystä, ja niiden tukeminen koetaan vastalauseeksi pitkälle teollistuneelle ruokatuotannolle. Lähiruokatuotannossa on myös kyse siitä, että palataan ruoan alkujuurille, pois valmisruokien E-koodimaailmasta.

Mutta onko lähiruokainnostus vain ohimenevä trendi? Mitä tarvitaan, jotta lähi- ja luomuruokaa voitaisiin tuottaa nykyistä enemmän ja halvemmalla? Onko keskustelu ruoasta muuttunut myös poliittiseksi kysymykseksi?

Muun muassa nämä kysymykset ja paljon muuta Reetan ja Joonan kanssa käydyssä keskustelussa. Tässä lopussa vielä lisätietoa keskustelijoiden toiminnasta.

Linkkejä:

Kaupunkiviljely yleisesti: http://kaupunkiviljely.fi/
Dodo ry:n viljelmä Tampereella: http://kaupunkiviljely.fi/projektit/tampere/
Yliopiston kampusviljelmästä AviisiTV:ssä: http://www.youtube.com/watch?v=mXqLE4zk-yU

Shasa-smootila: http://www.shasa.fi/
Joona Luostarinen Radio 957:n haastateltavana: http://www.radio957.fi/index.php?option=com_sbsarticle&tmpl=blog&cid=23410&cat=1
Äänenmurros on Tampereen yliopistoradiossa Radio Moreenissa lähetettävä ohjelma. Näin alkuun ohjelma kuullaan joka toinen tiistai klo 18.35, mutta toivon voivani viimeistään vuodenvaihteen jälkeen tehdä ohjelmaa viikottain.

Tähän blogiin kirjaan ajatuksiani ohjelman tekemisestä sekä käsitellyistä aiheista. Kaikki keskustelut löytyvät täältä audioina. Kuuntele, kommentoi ja jaa blogin osoitetta eteenpäin kavereillesi! Kerro kommentoimalla postauksia, mikä ilahdutti ja mikä meni pieleen. Mistä aiheesta haluaisit kuunnella keskusteltavan Äänenmurroksessa? Tiedätkö hyvän tyypin, jolla olisi paljon painavaa sanottavaa?

Ajatuksia herättäviä keskusteluja odotellessa,

Anna

---------------------

Mikä Äänenmurros?

Ohjelmassa haetaan jo kokemuksen syvällä soivaa rintaääntä, mutta innostutaan välillä suorastaan falsettiääniin. Silti se vakavasti otettava identiteetti on jo muotoutumassa. Äänenmurros esittelee tulevaisuuden, siis meidän nuorien, intressejä ja ajatuksia, ja rakentaa erilaisia uusia yhteiskuntaideoita. 

Äänenmurros on nuori keskusteluohjelma, jossa nuoret aikuiset puhuvat itselleen tärkeästä toiminnasta. He ovat kaupunkiviljelijöitä, nuorisopuolueaktiiveja, eläinaktivisteja, kirkkovaltuuston jäseniä, toimittajia tai tapahtumien järjestäjiä. Keskustelua, debattia, erimielisyyttä, yhteisymmärrystä ja oivallusta - tervetuloa kuuntelemaan!