lauantai 14. tammikuuta 2012

Seksivau!

Vuoden 2011 viimeinen ohjelmakerta käsitteli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ajankohtaisia kysymyksiä. Ohjelmassa keskustelemassa oli Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen.

Kuuntele ohjelma: http://moreeni.uta.fi/sites/default/files/podcast/Aanenmurros_131211.mp3

Mikon mukaan Seta (Seksuaalinen tasavertaisuus ry) yrittää tehdä itsensä pitkässä juoksussa tarpeettomaksi - vielä kuitenkin seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa on Suomessa parannettavaa.

Helsinki Pride -kulkue 2011. Kuva: mtv3.fi
Tasa-arvoinen avioliittolaki on Mikko Väisäsen mukaan tärkein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puuttuva oikeus. Keskusteluun laista liittyy hämmästyttäviä ennakkoluuloja ja arvoja, jotka Väisänen rajaa omassa ihmisoikeusnäkökulmassaan pois.

Väisäsen mukaan tasa-arvoinen avioliittolaki on viimeinen perusihmisoikeus, joka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiltä puuttuu. Sukupuolivähemmistöille tämä tarkoittaisi sitä, että henkilö, joka on avioliitossa ja vaihtaa sukupuoltaan, joutuu purkamaan liiton. Uusi laki mahdollistaisi avioliiton jatkamisen.

Tämän vuoden alussa Suomi on tulossa myös Yhdistyneiden Kansakuntien United Periodic Review -arviointiin. Siinä arvioidaan ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa. Mikko Väisänen kertoo, että myös Seta on kerännyt kannanottoja ja kokemuksia jaettavaksi. Edelleen meillä esiintyy esimerkiksi työpaikkakiusaamista, hankaluuksia viranomaisten kanssa sekä lisääntynyttä loukkaavaa puhetta, jotka perustuvat ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Lisää aiheesta ohjelmassa. Myös Setan nettisivuilla http://www.seta.fi/ löytyy ajankohtaista tietoa esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista ja Setan muusta toiminnasta.
Hyvä uutta vuotta Äänenmurroksesta!

Ohjelma on ollut joulutauolla yhdessä muiden Radio Moreenin ohjelmien kanssa, mutta nyt onkin aika palata ääniaalloille!

Ensimmäinen vuoden 2012 ohjelma kuultiin viime tiistaina 10.1. Sen voi nyt kuunnella täältä: http://moreeni.uta.fi/sites/default/files/podcast/Aanenmurros_100112.mp3

Radio Moreenin puhumossa: Mirva Talusen (vas.), Annastiina Airaksinen (kesk.) ja Anna Saraste.

















Ohjelmassa käsiteltiin ympäristöasioita ja niihin vaikuttamista. Keskustelemassa olivat Annastiina Airaksinen, joka toimii aktiivina Greenpeacen Tampereen paikallisryhmässä, sekä Mirva Talusen, joka kuuluu Tamyn ympäristövaliokuntaan ja on osallistunut mm. Porkkanamafian toimintaan.

Airaksinen kertoi, että Greenpeacen aktiivinen - ja ehkä joidenkin silmissä myös radikaali - rooli ja maine ympäristökannanotoissa on tietoinen valinta, jolla halutaan erottua ja jolla saadaan nostettua asioita julkisuuteen. Talusen puolestaan kuvaili Porkkanamafian toimintaa kampanjoiksi, joilla kerätään pk-yrityksille rahoitusta energiaa säästävien laitteiden hankintaan.

Ympäristönsuojelua tarvitaan puhujien mielestä siksi, että sen aiheuttamat ilmiöt, kuten lajien katoaminen, ovat kärjistyneet. Airaksinen toivoi, että ilmastonmuutoksen vastainen työ ei olisi vain muoti-ilmiö, jolle löytyy poliittista tahtoa vain hetkeksi. Talusenin mielestä ympäristönsuojelun valtavirtaistuminen on tärkeää, jotta ihmiset olisivat entistä valveutuneempia. Nuoret ja kouluikäiset ovat tässä avainasemassa.

Isojen valtioiden on Annastiina Airaksisen mukaan vaikea tehdä suuria yhteisiä päätöksiä ympäristön hyväksi, ja vastuu ympäristön kunnioittamisesta päätöksenteossa jääkin pienemmille toimijoille. Mirva Talusen huomautti, että sen sijaan, että tavoitellaan kattavia ilmastosopimuksia, täytyisi politiikassa ja kaikessa suunnittelussa luoda sellaisia polkuja, joita pitkin ihmisten ja yritysten on helpompi valita ympäristöystävällisiä tekoja.

Kuuntele, miten keskustelu jatkuu!

Antoisia kuunteluhetkiä myös vuodelle 2012 :)


- Anna


Linkkejä:

Greenpeacen kotisivut: http://www.greenpeace.org/finland/fi/
Tamyn (Tampereen ylioppilaskunnan) ympäristövaliokunta: http://www.tamy.fi/ymparistovaliokunta
Porkkanamafia: http://www.porkkanamafia.fi/