maanantai 7. marraskuuta 2011

Hei!

Viime tiistain Äänenmurros nyt kuunneltavissa täältä: moreeni.uta.fi/sites/default/files/podcast/Aanenmurros_011111.mp3

Yllättäen talous on niin suuri aihe, että Joona-Hermanni Mäkisen Parecon Finlandista ja Eeva Talvikallion Suomen Attacista käymämme keskustelu ehti ikään kuin vasta esitellä talouteen liittyviä ongelmia.

Attacin tavoitteita ovat esimerkiksi globaalin valuutanvaihtoveron aikaansaaminen ja veroparatiisien lakkauttaminen. Se on siis vapaaehtoisvoimin pyörivä, nykyistä talousjärjestelmää arvosteleva järjestö.
Parecon Finland puolestaan ajaa osallisuustalouden (participary economy) perustamista. Molemmat järjestöt peräänkuuluttavat demokraattisempaa talouden järjestämistä. Mäkinen sanoo, että pidemmän päälle yhteiskunnassa tarvitaan jotain muuta kuin markkinat, joissa valtaosa maailman väestöstä joutuu kärsimään muutamien talousjohtajien tekemistä päätöksistä.

Keskustelijat painottavat edelleen, että valtaosa niillä ihmisillä, joihin talouspoliittiset ratkaisut vaikuttavat, ei ole sananvaltaa talousasioissa. Ongelmana on heidän mielestään se, että edustuksellisessakin demokratiassa oikea taloudellinen päätösvalta ei ole valtioiden sisällä eivätkä ne toimi demokraattisten elinten alla.

Finanssikriisi näyttäytyy Mäkiselle ja Talvikalliolle sääntelemättömien rahamarkkinoiden epävakautena. Markkinat ovat enää erikoistuneiden toimijoiden käsissä, eivätkä ne toimi minkään demokraattisen tahon säädeltävissä, vaan ne kehittyvät hallitsemattomasti. Finanssikriisin kohdalla ei Mäkisen mukaan ole lisäksi riittävästi puhuttu siitä, mistä uusiutuvat talouskriisit johtuvat.

Talouskeskustelu jatkuu seuraavassakin ohjelmakerrassa uusilla puhujilla.

Antoisaa kuuntelua,

Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti