torstai 13. lokakuuta 2011

Ahoi taas!

Seuraavassa Äänenmurroksessa päästäänkin käsittelemään tunteita herättävää aihetta: suoraa toimintaa, kansalaistottelemattomuutta ja aktivismia.

Politiikan tutkimuksessa erotetaan toisistaan niin kutsuttu sovinnainen toiminta ja protestitoiminta. Ensiksi mainittuun kuuluvat vaaleissa äänestäminen ja esimerkiksi nykyistä yhteiskunnan järjestelmää tukevien puolueiden toimintaan osallistuminen. Vaikealla ilmaisulla tarkoitetaan siis lähinnä viranomaisvaikuttamista ja sitä, että uskotaan virallisen järjestelmän toimivuuteen.

Protestiosallistumista puolestaan ovat mielenosoitukset, kansalaistottelemattomuus, epäviralliset lakot ja epämieluisiksi koettujen tahojen vastustaminen oman käden oikeudella - siis vaikkapa valtaamalla julkisia tiloja.

Oma kokemukseni on, että Suomessa aktivismiin liitetään vahvasti ajatus juuri protestiosallistumisesta, ja että se on varattu vain tiettyjen, "radikaaleiksi" koettujen ryhmien toimintaperiaatteeksi. Kuitenkin protestiosallistuminen kertoo myös aktiivisesta julkisesta keskustelusta ja toimivasta demokraattisesta järjestelmästä.

Moreeniin studioon vieraaksi saapuu tiistaina Oikeutta eläimille -järjestön aktiivi Karry Hedberg, joka on jo useamman vuoden kampanjoinut eläinten oikeuksien puolesta. Hedberg on myös ollut kuvaamassa eri puolella Suomella eläintuotantolaitosten, kuten sikatilojen, oloja. Oikeutta eläimille on julkaissut videot netissä ja herättänyt Suomessa laajasti keskustelua eläinten tehotuotannosta. Linkit videomateriaalin alla.

Hedberg kertoo ohjelmassa ajatuksiaan eläinaktivistien suoran toiminnan taustoista.Lisäksi ohjelmassa kuullaan Eurooppanuorten puheenjohtajan Matti Niemen ajatuksia suorasta toiminnasta ja protestiosallistumisesta sekä vaikutuskeinoista yhteiskunnassa.

Ei kun odottamaan ensi tiistaita! Tässä vähän taustamateriaalia sulateltavaksi:Sikatehtaat.fi: http://www.sikatehtaat.fi/
Tehotuotanto: http://www.oikeuttaelaimille.net/ttnet/
Eläinaktivistit puhutat tehotuotannosta videolla: http://www.youtube.com/watch?v=47sDjRKMOWo

Eurooppanuoret netissä: http://www.eurooppanuoret.com/


t. Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti