tiistai 13. joulukuuta 2011

Hei taas!

Viimeisin Äänenmurros, jossa vierailivat Pirkanmaan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Riina-Eveliina Eskelinen ja Vasemmistonuori ja bloggaaja Antti Ronkainen on tuttuun tapaan kuunneltavissa Radio Moreenin podcasteista: http://moreeni.uta.fi/Podcast/Aanenmurros

Ohjelma alkaa pohdinnalla siitä, mitä on euron kriisin taustalla. Eskelisen mukaan ongelmat ovat lähteneet Maastrichtin sopimuksesta, jossa sovittuja ehtoja ei ole noudatettu. Julkinen velka kasvaa monessa EU-maassa, ja monia talouksia on johdettu holtittomasti. Viime kädessä jäsenmaat ovat Eskelisen mielestä itse vastuussa siitä, etteivät ne ole noudattaneet Maastrichtin sopimuksen ehtoja, mutta EU ei ole suoraan vaatinutkaan rajoissa pitäytymistä.
Ronkaisen mielestä kriisivyyhtiä täytyy lähestyä talous- ja rahaliiton rakenteesta. Hänkin viittaa Maastrichtin sopimukseen ja sanoo, ettei siinä otettu huomioon finanssikriisin mahdollisuutta. Talousliitossa ei nykyisellään ole elimiä, joilla voitaisiin vastata kriisiin.

Antti Ronkainen uskoo, ettei Kreikka pääse talousahdingostaan nyt käytössä olevilla säästötoimilla. Kreikka pelastuisi vaan lisäämällä investointeja ja siirtymällä rankempaan elvytyspolitiikkaan, hän sanoo. Riina-Eveliina Eskelisen mielestä Kreikka on mahdollista vielä pelastaa, mutta se vaatisi EU:lta runsaasti tukitoimia. Tähän asti annetut tukipaketit toimivat ainoastaan "tekohengityksenä", jonka lisäksi Kreikassa tarvitaan lisää leikkauksia ja vyönkiristystä.

Keskustelijat uskovat, että eurojohtajat pyrkivät pitämään valuuttaunionin kasassa niin pitkään kuin mahdollista. He näkevät silti, että EU:ssa tarvitaan tiukempaa talouskuria. Ronkainen muistuttaa myös, että esimerkiksi Euroopan keskuspankin roolia pitäisi muuttaa niin, että se voisi paremmin vastata finanssikriisiin.

Eskelisen mukaan on ollut petollista luoda talousjärejstelmä, jossa tukipakettien saaminen muilta mailta ja unionilta on mahdollista, sillä se ei kannusta maita pärjäämään omillaan ja selvittämään kriisitilanteita itse.

Ohjelmassa lisäksi keskustelijoiden kommentit eurokriisin ratkaisumahdollisuuksista sekä siitä, voiko Suomi ajautua talouskriisiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti