lauantai 14. tammikuuta 2012

Hyvä uutta vuotta Äänenmurroksesta!

Ohjelma on ollut joulutauolla yhdessä muiden Radio Moreenin ohjelmien kanssa, mutta nyt onkin aika palata ääniaalloille!

Ensimmäinen vuoden 2012 ohjelma kuultiin viime tiistaina 10.1. Sen voi nyt kuunnella täältä: http://moreeni.uta.fi/sites/default/files/podcast/Aanenmurros_100112.mp3

Radio Moreenin puhumossa: Mirva Talusen (vas.), Annastiina Airaksinen (kesk.) ja Anna Saraste.

Ohjelmassa käsiteltiin ympäristöasioita ja niihin vaikuttamista. Keskustelemassa olivat Annastiina Airaksinen, joka toimii aktiivina Greenpeacen Tampereen paikallisryhmässä, sekä Mirva Talusen, joka kuuluu Tamyn ympäristövaliokuntaan ja on osallistunut mm. Porkkanamafian toimintaan.

Airaksinen kertoi, että Greenpeacen aktiivinen - ja ehkä joidenkin silmissä myös radikaali - rooli ja maine ympäristökannanotoissa on tietoinen valinta, jolla halutaan erottua ja jolla saadaan nostettua asioita julkisuuteen. Talusen puolestaan kuvaili Porkkanamafian toimintaa kampanjoiksi, joilla kerätään pk-yrityksille rahoitusta energiaa säästävien laitteiden hankintaan.

Ympäristönsuojelua tarvitaan puhujien mielestä siksi, että sen aiheuttamat ilmiöt, kuten lajien katoaminen, ovat kärjistyneet. Airaksinen toivoi, että ilmastonmuutoksen vastainen työ ei olisi vain muoti-ilmiö, jolle löytyy poliittista tahtoa vain hetkeksi. Talusenin mielestä ympäristönsuojelun valtavirtaistuminen on tärkeää, jotta ihmiset olisivat entistä valveutuneempia. Nuoret ja kouluikäiset ovat tässä avainasemassa.

Isojen valtioiden on Annastiina Airaksisen mukaan vaikea tehdä suuria yhteisiä päätöksiä ympäristön hyväksi, ja vastuu ympäristön kunnioittamisesta päätöksenteossa jääkin pienemmille toimijoille. Mirva Talusen huomautti, että sen sijaan, että tavoitellaan kattavia ilmastosopimuksia, täytyisi politiikassa ja kaikessa suunnittelussa luoda sellaisia polkuja, joita pitkin ihmisten ja yritysten on helpompi valita ympäristöystävällisiä tekoja.

Kuuntele, miten keskustelu jatkuu!

Antoisia kuunteluhetkiä myös vuodelle 2012 :)


- Anna


Linkkejä:

Greenpeacen kotisivut: http://www.greenpeace.org/finland/fi/
Tamyn (Tampereen ylioppilaskunnan) ympäristövaliokunta: http://www.tamy.fi/ymparistovaliokunta
Porkkanamafia: http://www.porkkanamafia.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti