lauantai 14. tammikuuta 2012

Seksivau!

Vuoden 2011 viimeinen ohjelmakerta käsitteli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ajankohtaisia kysymyksiä. Ohjelmassa keskustelemassa oli Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen.

Kuuntele ohjelma: http://moreeni.uta.fi/sites/default/files/podcast/Aanenmurros_131211.mp3

Mikon mukaan Seta (Seksuaalinen tasavertaisuus ry) yrittää tehdä itsensä pitkässä juoksussa tarpeettomaksi - vielä kuitenkin seksuaalivähemmistöjen oikeuksissa on Suomessa parannettavaa.

Helsinki Pride -kulkue 2011. Kuva: mtv3.fi
Tasa-arvoinen avioliittolaki on Mikko Väisäsen mukaan tärkein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puuttuva oikeus. Keskusteluun laista liittyy hämmästyttäviä ennakkoluuloja ja arvoja, jotka Väisänen rajaa omassa ihmisoikeusnäkökulmassaan pois.

Väisäsen mukaan tasa-arvoinen avioliittolaki on viimeinen perusihmisoikeus, joka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöiltä puuttuu. Sukupuolivähemmistöille tämä tarkoittaisi sitä, että henkilö, joka on avioliitossa ja vaihtaa sukupuoltaan, joutuu purkamaan liiton. Uusi laki mahdollistaisi avioliiton jatkamisen.

Tämän vuoden alussa Suomi on tulossa myös Yhdistyneiden Kansakuntien United Periodic Review -arviointiin. Siinä arvioidaan ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa. Mikko Väisänen kertoo, että myös Seta on kerännyt kannanottoja ja kokemuksia jaettavaksi. Edelleen meillä esiintyy esimerkiksi työpaikkakiusaamista, hankaluuksia viranomaisten kanssa sekä lisääntynyttä loukkaavaa puhetta, jotka perustuvat ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Lisää aiheesta ohjelmassa. Myös Setan nettisivuilla http://www.seta.fi/ löytyy ajankohtaista tietoa esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista ja Setan muusta toiminnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti