tiistai 21. helmikuuta 2012


Terve!

Viime Äänenmurros keskittyi tarkastelemaan Israel-Palestiina-konfliktia ja Suomen kytköksiä siihen. Studiossa vierailivat Israeli Committee Against House Demolitions eli ICAHD Finlandin Bruno Jäntti ja Johannes Hautaviita. ICAHD Finland on muun muassa kampanjoinut Suomen ja Israelin välisen asekaupan lopettamiseksi sekä järjestää kesäisin vierailuja miehitetylle Länsirannalle.

Ohjelma on kuunneltavissa tämän linkin takaa: moreeni.uta.fi/sites/default/files/podcast/Aanenmurros_Israel-Palestiina_070212.mp3

ICAHD on israelilainen järjestö, joka tekee tiviistä yhteistyötä palestiinalaisten järjestöjen ja yhteisöjen kanssa. ICAHD tiedottaa palestiinalaisten kotien tuhoamispolitiikasta, mutta harjoittaa lisäksi väkivallatonta vastarintaa palestiinalaisalueita miehittävää Israelia vastaan esimerkiksi jälleenrakentamalla palestiinalaiskoteja.

Bruno Jäntti kertoi, että ICAHDin Suomen-osasto on tuonut Suomeen puhujia alueelta, kampanjoinut aktiivisesti suomalaiseen mediaan päin sekä tutkinut Suomen kytköksiä konfliktiin. Johannes Hautaviita huomautti, että Israel-Palestiina-konfliktista on tärkeää puhua Suomessa juuri Suomen kytkösten takia. Hänen mukaansa Suomella on tätä kautta tietty poliittinen vastuu alueen tilanteesta. Maailmanpoliittisesti Lähi-idän konflikti on yksi merkittävimpiä kipupisteitä.

Suomen asekauppa Israeliin liikkuu ICAHD Finlandin aktiivien mukaan merkittävissä summissa. Israelin ihmisoikeusloukkausten valossa kauppa on hyvin kyseenalainen. Jäntin mukaan israelilaiset aseyhtiöt käyttävät miehitettyjä palestiinalaisalueita myös aseidensa "koekenttänä", jossa testattuja aseita voidaan avoimesti markkinoida sanoilla "battle-tested".

Ohjelmassa puhuttiin lisäksi myös aloitteesta kansainväliselle asekauppasopimukselle. Kuuntele, miten Suomen Israelin-kaupat näyttäytyvät sopimuksen luonnostekstin valossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti