lauantai 29. lokakuuta 2011



Haluatko tietää, mitkä aiheet hallitsevat talousuutisointia? Ja miten meidän tulisi suhtautua tämänhetkiseen euroalueen kriisiin? Mistä Wall Streetiltä alkaneissa ja kaikkialle maailmaan levinneissä mielenosoituksissa on kyse, ja miten niiden vaatimuksiin tulisi reagoida?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin pyritään saamaan vastauksia seuraavalla ohjelmakerralla. Radio Moreenin ääniaaltoja hallitsevat puolituntisen verran globaalin talouden ja siinä vaikuttamisen kysymykset. Mukana keskustelussa ovat kaksi eri talouspolitiikkaan kriittisesti kantaa ottavaa järjestöä, Attac ja Parecon Finland.

Lisätietoa järjestöistä linkkien takaa:

http://parecon.fi/
http://www.attac.fi/

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Tämän viikon Äänenmurros on nyt podcastina Moreenin sivuilla. Voit kuunnella sen tästä: http://moreeni.uta.fi/sites/default/files/podcast/Aanenmurros_181011.mp3

Ohjelman studiovieraana on tällä kertaa Oikeutta eläimille -järjestön Karry Hedberg. Lisäksi kuullaan Eurooppanuorten puheenjohtajan Matti Niemen haastattelu.

Ohjelmassa yritetään määritellä aktivismia ja mietitään, mikä tekee ihmisestä aktivistin. Hedberg kertoo perusteluista sille, miksi eläinten oikeuksia on tehokkainta ajaa suoralla toiminnalla, eli näkymällä kadulla ja julkaisemalla videomateriaalia eläintuotantotiloilta. Oikeutta eläimille luonnehtii itseään ruohonjuuritason järjestöksi, joka haluaa vaikuttaa suoraan ihmisiin.

Matti Niemi uskoo Hedbergin tavoin suoraan toimintaan yhtenä demokratian muotona, mutta peräänkuuluttaa lisäksi instituutioiden ja poliittisen järjestelmän kautta vaikuttamista. Ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta Niemi totetaa, että muutos lähtee kuitenkin myös jokaisesta yksittäisestä ihmisestä.

Kumpikin ohjelmassa kuultava puhuja esitti hyviä ajatuksia, jotka saavat kuulijan miettimään omaa suhdettaan yhteiskunnassa vaikuttamiseen ja siihen, miten sitä toteuttaa.

Kiitos, ja ensi kertaan!


- Anna

torstai 13. lokakuuta 2011

Ahoi taas!

Seuraavassa Äänenmurroksessa päästäänkin käsittelemään tunteita herättävää aihetta: suoraa toimintaa, kansalaistottelemattomuutta ja aktivismia.

Politiikan tutkimuksessa erotetaan toisistaan niin kutsuttu sovinnainen toiminta ja protestitoiminta. Ensiksi mainittuun kuuluvat vaaleissa äänestäminen ja esimerkiksi nykyistä yhteiskunnan järjestelmää tukevien puolueiden toimintaan osallistuminen. Vaikealla ilmaisulla tarkoitetaan siis lähinnä viranomaisvaikuttamista ja sitä, että uskotaan virallisen järjestelmän toimivuuteen.

Protestiosallistumista puolestaan ovat mielenosoitukset, kansalaistottelemattomuus, epäviralliset lakot ja epämieluisiksi koettujen tahojen vastustaminen oman käden oikeudella - siis vaikkapa valtaamalla julkisia tiloja.

Oma kokemukseni on, että Suomessa aktivismiin liitetään vahvasti ajatus juuri protestiosallistumisesta, ja että se on varattu vain tiettyjen, "radikaaleiksi" koettujen ryhmien toimintaperiaatteeksi. Kuitenkin protestiosallistuminen kertoo myös aktiivisesta julkisesta keskustelusta ja toimivasta demokraattisesta järjestelmästä.

Moreeniin studioon vieraaksi saapuu tiistaina Oikeutta eläimille -järjestön aktiivi Karry Hedberg, joka on jo useamman vuoden kampanjoinut eläinten oikeuksien puolesta. Hedberg on myös ollut kuvaamassa eri puolella Suomella eläintuotantolaitosten, kuten sikatilojen, oloja. Oikeutta eläimille on julkaissut videot netissä ja herättänyt Suomessa laajasti keskustelua eläinten tehotuotannosta. Linkit videomateriaalin alla.

Hedberg kertoo ohjelmassa ajatuksiaan eläinaktivistien suoran toiminnan taustoista.Lisäksi ohjelmassa kuullaan Eurooppanuorten puheenjohtajan Matti Niemen ajatuksia suorasta toiminnasta ja protestiosallistumisesta sekä vaikutuskeinoista yhteiskunnassa.

Ei kun odottamaan ensi tiistaita! Tässä vähän taustamateriaalia sulateltavaksi:



Sikatehtaat.fi: http://www.sikatehtaat.fi/
Tehotuotanto: http://www.oikeuttaelaimille.net/ttnet/
Eläinaktivistit puhutat tehotuotannosta videolla: http://www.youtube.com/watch?v=47sDjRKMOWo

Eurooppanuoret netissä: http://www.eurooppanuoret.com/


t. Anna

torstai 6. lokakuuta 2011

Tiistain Äänenmurroksessa keskusteltiin nuorten osallistumisesta yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Ohjelman voi kuunnella täältä.

Vieraina olivat opiskelija ja Mundus socialis -leiriä vetänyt Otto Rajala sekä Pirkanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja Vilhartti Hanhilahti.

Otto Rajala ja Vilhartti Hanhilahti. Kuva: Petter Nissinen
 Keskustelussa mietittiin sitä, miksi nuorten on tärkeää osallistua aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan. Johtaako nuorten poliittinen passiivisuus siihen, että demokraattinen järjestelmä kärsii? Rajala ja Hanhilahti miettivät myös, miksi politiikalla on nuorten silmissä niin huono maine tai miksi se ei jaksa kiinnostaa.

Lisäksi ohjelmassa pohditaan, mitä konkreettisia keinoja nuorilla on osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Onko poliittinen prosessi puhuttelevin tai tehokkain vaikuttamiskeino? Ovatko yhden asian liikkeet enemmän nuorten heiniä kuin kattavat, finanssikriisin kaltaiset kysymykset?

Kuuntele keskustelu ja lähetä palautetta!

Ensi kertaa odotellessa,

Anna (anna.saraste@uta.fi)


Lisätietoa keskustelijoiden toiminnasta:


Mundus socialis -leirit yhteiskunnallisesti uteliaille nuorille: http://empower-training.de/mundussocialis/Etusivu.html

Keskustanuoret: http://www.keskustanuoret.fi/portal/suomi/